top of page

GTTP Research Award, London (2022.12.4-7.)

A nemzetközi diák-tanár találkozó élménybeszámolója


Gorócz Pénelopé és Várkonyi Dorina, a nagykőrösi Közép-magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium végzős tanulói, Márton Krisztián felkészítő tanár kíséretében képviselték Magyarországot a Londonban 2022. december 4-7. között szervezett GTTP Research Awardon.


2022.december 4-én hajnali 3.30-kor izgatottan léptünk be a Liszt Ferenc repülőtér bejáratán. Dorina még soha nem utazott repülővel. Utasfelvételi eljárás előtt készítettünk egy indulós szelfit. Nagyon kellemes, több mint 2 órás út után reggel 9 körül megérkeztünk a londoni Stansted repülőtérre. Onnan körülbelül másfél órát utaztunk a szállásra tömegközlekedéssel. Az út során megfigyelhettük London lüktetését, multikulturális arcát és a rengeteg turistát.


A Holiday Inn szállodában volt a szállás és a program lebonyolítása is. Nagyon korán érkeztünk és nem volt lehetőségünk a szállás elfoglalására, de a csomagjainkat ott hagyhattuk. Elindultunk városnézésre. Egy már 9 éve ott lakó volt tanítványom segítségét kértem a városnéző túrához, akivel a Tower Bridge-nél találkoztunk.


A Tower Bridge után elsétáltunk a St. Paul katedrálishoz, onnan át a Temzén a Millenium Bridge hídon. A Temze partján sétálva a Tate Museum –tól belecsöppentünk a vásárok, utcai étkezdék utcai előadók színes világába. A séta a London Eye- ig tartott. A Londoy Eye környékéről gyönyörű látvány fogadott a Big Ben-nel és a Westminsteri apátsággal a hátérben. Ez volt a nap végállomása. Egy hosszú séta után beértünk a szállásra, megpihentünk és elkészültünk az esti hivatalos ismerkedős vacsorára.


Hétfőn került sor a prezentációk bemutatására. A jelenlévők országok csapatai: Brazília, Kanada, Dél-Afrika, Írország, Egyesült Királyság, Magyarország, Franciaország és Új-Zéland. India online jelentkezett be. A mi csapatunk harmadikként várt a prezentációra. Nagyon izgultak, mert a résztvevők országok többségének az angol volt az anyanyelve. Az első két prezentáció ideje alatt megnyugodtak, mert látták, hogy ugyanaz fog történni, amit otthon a gyakorlás alatt megbeszéltünk. Az első nap 17 órakor ért véget. Egy kis pihenés és felfrissülés után elindultunk felfedezni az East London központját.


A második napon karrier, valamint szponzori bemutatók voltak. Fontos turisztikai pozíciókban lévő emberek tartottak beszámolókat az életpályájukról. Nagyon hasznos dolgokat tudtunk meg, többek között, azt hogy milyen fontos a nyelvtanulás, hisz ez az első lépés a turisztikai pálya felé.


A nap második felében egy kincskeresésen vettünk részt csoportokra osztva. Különböző történelmi helyeket kellett felkeresni és fotókat készíteni. Sajnos az útvonal fedte a mi első napos sétánkat, így nem volt lehetőségünk más területeket is megtekinteni, de lehetőségünk nyílt kötetlenebb beszélgetésekre a többi csapat diákjaival, tanáraival.

Minden találkozót egy gála vacsora zár. Itt kerülnek kiosztásra a részt vételről szóló oklevelek, valamint közös fénykép készül a csapatokkal és a szponzorokkal. A vacsora előtt kötetlen beszélgetésre és fényképeszkedésre volt lehetőség egy pohár pezsgő kíséretében. Természetesen a diákok alkoholmentes pezsgőt kaptak.


Első repülés, első londoni látogatás, találkozás és ismerkedés külföldi diákokkal, tanárokkal, fontos emberekkel. Dióhéjban erről szólt a három nap. De Londonban közlekedni a híres metróval vagy az emeletes busszal, sétálni a Tower Bridge-en, ajándékot vásárolni az otthoniaknak, prezentációt tartani angolul 17 évesen, együtt ebédelni egy francia, angol, kanadai vagy új-zélandi emberrel és felismerni, hogy mindegy milyen nemzetiségű, ugyanúgy viselkedik és él mint mi, ezek olyan emlékek amelyek biztosan pozitív hatással lesznek az életünkre.


Szeretnénk megköszönni az iskola vezetőségének, Bakóné Drexler Ilona, Márton Krisztián Raul felkészítő tanároknak, Vadász Katalin, Karazsia Lilla, Somodi Attila – Country Tours Utazási Iroda és Vigh Viktor- a Magyarországi GTTP igazgatójának, valamint a Hungarikum Társaságnak és a Közép-magyarországi-Agrárszakképzési Centrumnak a segítséget és a támogatást.


Gorócz Pénelopé, Várkonyi Dorina

Comments


Recent Posts
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
bottom of page